UTRECHT - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) doet een dringende oproep aan hogescholen en universiteiten om studenten zich nu alsnog te laten inschrijven voor een studie.

De inschrijving loopt normaal gesproken tot 1 oktober. Meerdere studenten hebben zich echter uitgeschreven omdat ze geen langstudeerboete wilden betalen, maar op 1 oktober werd bekend dat die boete toch weer afgeschaft wordt.

De langstudeerboete van ruim 3000 euro was voor studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie.

HBO-raad

De HBO-raad steunt de oproep van de LSVb. Een woordvoerder laat weten dat hogescholen en universiteiten niet zelf mogen beslissen tot het verlengen van een wettelijke inschrijvingstermijn.

"De raad heeft het ministerie opgeroepen tot duidelijkheid over de gevolgen van de afschaffing van de langstudeerboete", meldt de zegsman. "Niet alleen heerst er onduidelijkheid over de inschrijvingstermijn, wanneer een al betaalde boete wordt terugbetaald is evenmin bekend."

Rutte en Samsom

Afgelopen maandag maakten Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) bekend dat de boete toch weer afgeschaft wordt en studenten die het al hebben betaald, krijgen hun geld met terugwerkende kracht terug.