WINSCHOTEN - In Winschoten is in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw een leegstaand pand door brand getroffen.

De voordeur van het pand aan de Hofstraatlaan stond tegen 3.30 uur korte tijd in brand. Het vuur ontstond in een brievenbus. Buurtbewoners wisten de brand te blussen.Dat meldde de brandweer. Het was de 17e brand sinds april in de stad.

De politie meldt na onderzoek dat hij is aangestoken en doet woensdag uitgebreid buurtonderzoek. Een speciaal rechercheteam analyseert alle informatie en spreekt met getuigen. 

In de nacht van maandag op dinsdag was het ook al raak: toen gingen twee leegstaande panden aan het Marktplein in vlammen op.

Noodverordening

In Winschoten is sinds dinsdagavond 6 uur een noodverordening van kracht. De brand van dinsdagnacht ontstond enkele uren nadat de maatregel van kracht werd.

De noodverordening geldt voor 4 weken en maakt het voor de politie mogelijk mensen preventief te fouilleren. Ook worden op strategische plekken in de binnenstad camera’s opgehangen en surveilleert de politie extra. Ook is een politiepost ingericht in het centrum. De post is 24 uur per dag bemand voor surveillances, maar is er ook voor inwoners die tips hebben of even met de politie willen praten.

Verpaupering

Burgemeester Pieter Smit van Oldambt (waar Winschoten onder valt) heeft eigenaren van lege panden met klem gevraagd deze dicht te timmeren, zodat er geen brandbare materialen naar binnen kunnen worden gegooid. Ook vroeg hij inwoners om beeldmateriaal van de branden aan de politie te geven.

De provincie Groningen gaat met de gemeente Oldambt praten over de leegstand in Winschoten en de verpaupering van de binnenstad. Oost-Groningen is een van de krimpgebieden in Nederland; in Winschoten staan relatief veel woningen en bedrijfspanden leeg.

Bekijk beelden van vlak na de brand:

Branden Winschoten