HARDERWIJK - De Nederlandse visfabrikant Foppen, dat de productie van gerookte zalm heeft stilgelegd nadat salmonella werd aangetroffen in de zalm, vermoedt dat de besmette vis uit de Griekse vestiging van het bedrijf komt. 

Zo'n 200 mensen zijn sinds eind juli ziek geworden na het eten van gerookte zalm van de Harderwijkse visfabrikant. In de VS werden ongeveer honderd mensen ziek, meldt het RIVM. 

De hele productie van gerookte zalm ligt zowel in de Griekse als de Nederlandse vestigingen van Foppen stil, zo liet een woordvoerder dinsdag weten.

In beide fabrieken wordt onderzoek gedaan naar de bron van de besmetting. ''In Nederland is niets gevonden, dus de verdenking ligt bij één van de zes productielijnen in de Griekse vestiging'', zei de woordvoerder.

Bij Foppen zijn op het gratis informatienummer zo'n 1400 telefoontjes binnengekomen in ruim twee dagen. Ongeveer een kwart van de bellers had klachten die te maken hadden met ziekteverschijnselen. Ook bellen mensen die ziek zijn geworden van gerookte zalm die niet is aangeleverd door Foppen.

Het bedrijf zal over uiterlijk 2 weken weten wat de bron is van de besmetting. Dan kan een nieuwe besmetting worden voorkomen en de productie weer worden opgestart.