AMSTERDAM - De politie heeft maandagavond in Ammerzoden en Opheusden 309 schapen gevonden.

Onderzocht wordt of het gaat om de schapen die eerder in Gelderland werden gestolen, meldt de politie dinsdag.

De schapen werden aangetroffen in een wei waar normaal gesproken nooit schapen staan. In een nabijgelegen wei stonden nog meer schapen. De beesten zijn naar een opslaghal gebracht.

Half september werden in Well en Ammerzoden 250 schapen gestolen. Vorige week verdwenen in Erlecom 41 beesten. De schapen zijn volgens de politie 110 euro per stuk waard.

LTO

De politie komt met de actie tegemoet aan een oproep van de vakgroep Schapenhouderij van LTO Nederland, die alle regionale politiekorpsen en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft gevraagd alert te zijn op schapendiefstallen.

De land- en tuinbouworganisatie wil extra surveillances in het buitengebied en controles van opvallende veetransporten. Ook heeft LTO slachterijen gevraagd om goed te letten op de verplichte oormerken van voor de slacht aangeboden schapen. Volgens LTO zijn er professionele dieven aan het werk.

Professionele dieven

Volgens LTO zijn er sinds enige tijd professionele dieven aan het werk. Die halen met een veewagen soms wel meer dan 100 schapen tegelijk uit een weiland en brengen de dieren vermoedelijk direct de grens over. In korte tijd hebben zich al meer dan 10 van dergelijke omvangrijke schapendiefstallen voorgedaan.

Er zijn in Nederland volgens LTO 12.500 professionele schapenhouders. Bestolen veeboeren zijn ernstig gedupeerd, want schapen zijn niet tegen diefstal te verzekeren. LTO roept iedereen op om van veetransporten op onverwachte plekken of momenten een foto te maken, het kenteken van de veewagen te noteren en daarmee naar de politie te gaan.