RIJSWIJK - De politie gebruikt steeds vaker de wapenstok als geweldsmiddel wanneer dat nodig is.

Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ateno in opdracht van het ministerie van Justitie. Het gebruik van pepperspray is juist licht afgenomen. 

Uit het onderzoek blijkt dat pepperspray desondanks nog wel het populairste geweldsmiddel is. In 2010 gebruikte de Nederlandse politie bijna 3000 keer een wapen. In 1250 gevallen koos de agent in kwestie ervoor om pepperspray te spuiten.

Ook werd er nog eens 420 keer mee gedreigd. De korte en lange wapenstok werden in dat jaar in 520 gevallen tevoorschijn gehaald om het geweld te bestrijden. 

Vaker

De afgelopen jaren is de wapenstok echter wel veel vaker gebruikt. De onderzoekers keken in Amsterdam en Rotterdam 10 jaar terug en zagen het gebruik met 180 procent toenemen. Over het hele land is die toename minder groot, zo’n 50 procent meer. Het gebruik van pepperspray daalde heel licht. 

Volgens Gerrit van de Kamp, de voorzitter van politievakbond ACP, zien agenten de wapenstok vaker als het proportionele middel om in te zetten bij geweld.

''Het geweld is iets toegenomen, maar blijkbaar kiezen agenten er vaker voor om de wapenstok te gebruiken, in plaats van direct te grijpen naar pepperspray. Het is altijd de keuze van de agent om geweld te beantwoorden met het juiste middel. Daarbij is de hoeveelheid geweld waarmee de politie wordt geconfronteerd niet leidend, het gaat om de mate van geweld.'' 

Registratie

Volgens Van de Kamp kan ook het feit dat de afgelopen jaren de registratie sluitender is geworden een kleine rol spelen in de stijging. ''Agenten worden bevraagd welk middel ze hebben gebruikt. Maar ik zou daar niet te veel achter zoeken.'' 

De wapenstok wordt verreweg het meest gebruikt tijdens de uitgaansavonden in het weekend, zo blijkt. Liefst 4 op de 5 keer wordt de wapenstok ’s avonds of ’s nachts gebruikt. Pepperspray wordt in 60 procent van de gevallen ’s avonds of ’s nachts gebruikt. In tegenstelling tot de wapenstok wordt het prikkende goedje niet vooral in het weekend gehanteerd.