ANTWERPEN - Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen werken samen aan een brief aan met name de Belgische minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette, omdat er vanaf december geen snelle treinverbinding meer is tussen beide provincies. 

De Belgische minister moet volgens de Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten oud zeer opzij zetten en exploitatieverlies van de geplande Fyra tussen Breda en Antwerpen compenseren, zodat de trein snel kan gaan rijden.

Uit antwoorden van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) maandag aan de Tweede Kamer wordt duidelijk dat er vanaf december een periode van minimaal 2 maanden geen snelle trein rijdt tussen Brabant en Antwerpen. Zonder enig perspectief is dat niet uit te leggen aan de reiziger, zegt Van Heugten.

''De treinreis van Eindhoven naar Antwerpen verandert in een wereldreis’’, waarschuwde de gedeputeerde eerder voor het scenario dat nu uitkomt. Brabanders moeten via Rotterdam naar Antwerpen of via Roosendaal met de stoptrein.

Allerminst soepel

De brief van Schultz van Haegen maakt ook duidelijk dat het contact met haar Belgische minister allerminst soepel verloopt. Haar Belgische ambtgenoot reageert niet op brieven en telefoontjes. Premier Mark Rutte heeft het dossier uiteindelijk via de Belgische premier Elio Di Rupo onder de aandacht gebracht van de Belgische minister. Er is nu een overleg gepland.

Het gerucht gaat dat de Belgen niet meewerken aan de Fyra omdat Nederland het onder water zetten van de Hedwigepolder vertraagt. De Bredase wethouder Wilbert Willems plaatste het gerucht op zijn weblog en ook de Brabantse gedeputeerde hoort van ambtenaren dat oude gevoeligheden meespelen.

Van Heugten zegt dat hij begrip heeft voor de financiële situatie in België en de reorganisatie bij de Belgische spoorwegen, maar hij meent dat de patstelling moet worden doorbroken.

Minister Schultz van Haegen spreekt vanwege de 'moeizame vooruitgang' geen verwachting meer uit over de startdatum van de verbinding tussen Breda en Antwerpen.