AMSTERDAM - Alle in Europa aanwezige kerncentrales moeten beter worden beveiligd. De kosten hiervoor liggen tussen de 10 en de 25 miljard euro.

Dat concludeert de Europese Commissie uit een naar aanleiding van de kernramp in het Japanse Fukushima gehouden stresstest, zo meldt BNR Nieuwsradio.

Ook de centrale in het Nederlandse Borssele is geïnspecteerd. De commissie had aanmerkingen op de beveiliging tegen overstromingen, aardbevingen en eventuele vliegrampen.

Wim Turkenburg, kerngeleerde aan de Universiteit Utrecht, was betrokken bij het onderzoek in Borssele: "Ik weet dat in er Nederland al investeringen van enkele tientallen miljoenen euro's lopen om de veiligheid te verbeteren."

Fukushima

"Maar ik ben niet verrast door wat over Borssele wordt gezegd. Ik schrik wel van andere Europese kerncentrales", aldus Turkenburg.

"Er zijn inderdaad centrales waar een ramp als in Fukushima zou kunnen gebeuren."

Grote investeringen

Er is geen enkele centrale in Europa die zijn zaakjes volledig op orde heeft, toch zit er een groot verschil tussen de 134 faciliteiten. De Europese Commissie schat dat er in totaal een investering van 10 tot 25 miljard euro aan te pas moet komen om alles in orde te maken.

Bij de ene centrale is 30 miljoen euro voldoende. In andere gevallen komt er misschien wel 200 miljoen aan te pas om de veiligheid op het gewenste niveau te brengen.