UTRECHT - Nederland heeft vanaf dinsdag een eigen College voor de Rechten van de Mens.

De onafhankelijke toezichthouder vraagt aandacht voor mensenrechten en zal ze belichten, bewaken, beschermen en bevorderen. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) maakt deel uit van het nieuwe instituut.

De officiële start vindt dinsdagochtend plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Onder de gasten zijn koningin Beatrix en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navanethem Pillay.

Het college moet uitgroeien tot de waakhond voor de mensenrechten in Nederland. Het rapporteert aan de Verenigde Naties, geeft adviezen en doet onderzoek naar het beschermen van die rechten. Vorige maand werd de samenstelling van de Raad van Advies bekend. Alex Brenninkmeijer (Nationale Ombudsman) en Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, maken er deel van uit.

Discriminatie

Voorzitter is Laurien Koster, sinds mei 2008 voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling. Die houdt na 18 jaar op te bestaan en gaat op in het College voor de Rechten van de Mens. Dat zal ook uitspraken doen op het gebied van discriminatie. Wie zich in Nederland ongelijk behandeld voelt, op het werk of als consument, kan het college vragen om een oordeel.