UTRECHT - NS en ProRail gaan deze winter vaker de dienstregeling aanpassen als er volgens de weersverwachting kans is op flinke vorst (10 graden) of sneeuw (zeker 3 centimeter).

Om herhaling te voorkomen van de toestanden in februari, toen treinen uitvielen en reizigers strandden, gaan bij verwacht winterweer treinen in de Randstad minder vaak rijden.

De maatregel wordt getroffen om het treinverkeer op gang te houden en de reizigersinformatie actueel, meldden de twee bedrijven maandag.

In mei werd dit voornemen al duidelijk nadat er op verzoek van NU.nl documenten waren geopenbaard over de winterperikelen op het spoor.

Uit onderzoek van Prorail en NS blijkt dat als deze uitgangspunten de afgelopen 10 jaar zouden zijn gehanteerd, er gemiddeld 12 dagen per jaar met een aangepaste dienstregeling gereden zou zijn.

Februari 

De beslissing om minder treinen te laten rijden wordt een dag tevoren genomen. En als achteraf de weersverwachting ''in dit wisselvallige zeeklimaat'' toch niet helemaal klopt, is dat jammer.

NS en Prorail zeggen dat ze na de grootschalige chaos in februari liever hebben dat ze de dienstregeling een keer te veel aanpassen, dan dat reizigers opnieuw in zo'n situatie belanden. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) meldt de Tweede Kamer dat ze die inzet steunt.