HAREN - De onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen heeft maandagavond brede steun gekregen van de gemeenteraad van Haren om de onderste steen boven te krijgen hoe en waarom het Facebook-feest zo uit de hand kon lopen.

Het was voor het eerst dat de raad bijeenkwam na de heftige rellen van 10 dagen geleden.

Binnen de gemeenteraad leven veel vragen over de gebeurtenissen in de nacht van 21 op 22 september, wat daaraan is voorafgegaan en welke rol gemeente en politie hebben gespeeld.

Binnen de raad, die al lange tijd wordt geplaagd door politieke strubbelingen en 3 maanden geleden nog het college zag vallen, is behalve steun voor ook kritiek op burgemeester Rob Bats.

''Hebben we de rode loper uitgelegd voor de relschoppers?'' vroeg fractievoorzitter René Valkema (CDA) zich af. ''Als je denkt in blauwdrukken, krijg je blinde vlekken.''

'Halve zolen'

Ook de partij Gezond Verstand Haren constateerde dat gemeente en politie de inwoners ''onvoldoende konden beschermen''. ''We mogen blij zijn dat iedereen het kan navertellen'', zei fractievoorzitter Mariska Sloot. De VVD sprak over ''halve zolen die met hele voeten Haren hebben betreden''.

Burgemeester Bats vertelde dat er in de ochtend na de rellen al voor is gekozen om Cohen te benaderen. ''Het moest iemand zijn van een andere politieke kleur. Omdat ook de rol van de burgemeester, dus mijn rol, moet worden onderzocht'', aldus Bats (VVD). ''De commissie moet onderzoek doen naar alle vragen die er leven.''

Noodverordening

De gemeenteraad was vooral kritisch over de noodverordening die in Haren van kracht was. In de verordening was het nuttigen van alcohol op straat verboden, maar niet de verkoop ervan in supermarkten en cafés. Daar werd volop gedronken en bier gekocht. Bats zei dat de verordening vooraf is getoetst door het Openbaar Ministerie en ,,een gerenommeerd advocatenkantoor waarvan ik de naam niet zal noemen''.

Volgens beide was de verordening deugdelijk, aldus Bats. Een algeheel verbod op alcoholverkoop kon juridisch niet. Ondernemers is vooraf wel gevraagd daar ,,prudent'' mee om te gaan, aldus de burgemeester.

Klik op tijdlijn, de zijkant van het scherm of de pijltjestoets om naar de volgende dia te gaan.

Klik hier voor een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen