AMSTERDAM - Advocaat Bram Moszkowicz moet op 17 oktober voor de tuchtrechter van de orde van advocaten verschijnen vanwege onder meer het beledigen van een Amsterdamse rechter.

Dat meldt het NRC maandag.

Moszkowicz zou zich ongepast hebben uitgelaten over Marcel van Oosten, de voorzitter van de strafkamer die vorig jaar het proces tegen PVV-leider Geert Wilders voorzat.

De advocaat zei in een interview met De Telegraaf: "Er waren onthutsende opmerkingen van rechters en het niveau van sommige advocaten van benadeelden was beschamend."

"Rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten, die ik kende als een joviale man met humor, bleek te zijn veranderd in een krampachtige, humorloze magistraat. Hij was kennelijk van bovenaf volgestopt met opdrachten."

Schalken

Ook liet Moszkowicz zich weinig vleiend uit over oud-rechter Tom Schalken, die in de zaak als getuige optrad: "Hij verweet me het schoothondje van Wilders te zijn. Toon uw lezers een foto van hem en laat ze de vraag beantwoorden, wie hier nu de hond is."

Moszkowicz stond een maand geleden ook al voor de tuchtrechter. De bekende strafpleiter heeft zich stelselmatig contant laten betalen, zonder daar melding van te maken bij de deken, waartoe hij verplicht was. Advocaten zijn hiertoe verplicht als het om meer dan 15.000 euro gaat.