NIJMEGEN - De 56-jarige bewoner van een huis aan de Rijksstraatweg in Ubbergen is zaterdagmorgen vroeg door geweld om het leven gekomen.

Zijn 55-jarige levenspartner is zaterdag aangehouden als verdachte.

Dat heeft de politie maandagmiddag bevestigd, nadat zondag al in de protestante kerken in Nijmegen en Beek-Ubbergen bekend was gemaakt dat het slachtoffer de dominee van de Landwijk was.

De aangehouden verdachte werkt als ziekenhuispastor in de regio Nijmegen.

NFI

Het Nederlands Forensisch Instituut NFI heeft zondag sectie op het lichaam van de dode verricht. Maandag rondde de politie het sporenonderzoek in de woning van het stel aan de Rijksstraatweg af, waarna volgens de woordvoerster een ''confrontatie'' kon plaatshebben. Toen is de identiteit van de dode definitief vastgesteld. De partner is in verzekering gesteld.

Over het motief voor het incident en de doodsoorzaak wil de politie nog niets zeggen. Voor het huis, dat in Beek-Ubbergen bekend staat als ''het huis van de dominees'' zijn in het weekeinde en maandag bloemen gelegd.

Herdenking

Zaterdag wisten de gemeenteleden van de Landwijk al dat het om hun dominee ging. Zij kwamen zondag bijeen voor een herdenking in het historische Bartholomeuskerkje in Beek, waar de man voorganger was. Ze staken daar kaarsen voor hem aan.

Een invalpredikant ging voor in gebed en riep daarbij op om ''in liefde om te zien'' naar de levenspartner. In de andere protestante kerken in de regio Nijmegen werd vanaf de kansel een verklaring voorgelezen.

Binnen de afdeling Nijmegen van Protestante Kerk Nederland (PKN) is ''diep geschokt'' gereageerd op de gebeurtenis in het Gelderse dorp. De dominee was geliefd en net als zijn partner alom bekend. De andere dominees in het gebied staan klaar om de meest oudere gemeenteleden van de Landwijk bij te staan.

Kekerdom

Ook de gemeente Ubbergen is volgens een woordvoerder geschokt. Het was de tweede keer in september dat de gemeente te maken kreeg met een spraakmakende dood. Begin van de maand schoot politiechef Jan Petter zichzelf en twee anderen dood in zijn woning in Kekerdom, dat bij dezelfde gemeente hoort.