LEIDSCHENDAM - Er was geen sprake van bedreiging van de wereldvrede toen de VN-Veiligheidsraad in 2009, jaren na de feiten, het speciale Hariri-Tribunaal oprichtte in Leidschendam.

De oprichting van dit eerste internationale terrorismetribunaal was dus machtsmisbruik door de raad in New York, toen die gebruik maakte van een speciale bepaling in het VN-handvest die de raad speciale bevoegdheden geeft als de wereldvrede is bedreigd.

Dat betoogde de verdediging maandagochtend toen de Kamer van Beroep zich boog over de legaliteit van de oprichting van het tribunaal.

Ontploffing

Dat buigt zich over de enorme ontploffing in Beiroet, waardoor op 14 februari 2005 in de Libanese hoofdstad ex-premier Hariri en 22 anderen om het leven kwamen.

Het tribunaal in het voormalige AIVD-gebouw heeft weliswaar vier mensen aangeklaagd, maar nog niemand in hechtenis. Het is niet gelukt om de aan de radicale Hezbollah-beweging gelieerde verdachten te arresteren. Er wordt een proces bij verstek voorbereid dat in 2013 moet beginnen.