AMSTERDAM - De Universiteit Utrecht opent donderdag een 'spreekuur' voor bezitters van exotische dieren. Volgens de universiteit is er veel onwetendheid rond het houden van reptielen, vogels en kleine zoogdieren.

In Nederland worden enkele honderdduizenden exotische kleine zoogdieren, een kwart miljoen reptielen en zo'n vijf miljoen exotische vogels gehouden. Een deel van deze dieren wordt niet goed verzorgd.

"Over het algemeen hebben de baasjes de beste bedoelingen, maar maken ze onbewust fouten in de verzorging", zegt Nico Schoemaker, dierenartsspecialist vogels en kleine dieren.

"Wasberen en stinkdieren zijn bijvoorbeeld regelmatig veel te dik, soms zelfs twee keer zo zwaar als ze zouden moeten zijn." Het probleem is een combinatie van te weinig beweging en te veel eten. "Net zoals bij te dikke mensen het geval is", zegt Schoemaker.

Bij reptielen, zoals de groene leguaan, vergissen mensen zich in de kosten, denkt de dierenarts. "De aanschaf van het beest is niet heel duur. Maar een goed terrarium, uv-lampen voor de noodzakelijke vitamine D en het regelmatig vervangen van die lampen, dat is pas echt duur."

Dierenwinkels

Schoemaker ziet ook veel problemen met verkeerde voeding bij vogels. "Niet iedere dierenwinkel is even goed. Sommige geven verkeerde voorlichting, claimen bijvoorbeeld dat hun voer alle voedingstoffen bevat terwijl dat niet het geval is."

"Er is geen keurmerk voor dierenwinkels en er is geen regelgeving, dus aan verkeerde voorlichting hangen geen consequenties." Ook dierenwinkels zijn welkom bij de universiteit voor informatie.

Discussie

Al jaren is er een discussie in Nederland welke exotische dieren wel of niet thuis mogen worden gehouden.

"Ik wil me niet in die discussie mengen, dat laat ik liever aan anderen over. Maar feit is dat sommige mensen nu eenmaal exotische dieren hebben en het is belangrijk dat zij daarmee ook bij een dierenarts terecht kunnen", zegt Schoemaker.