HAREN - De commissie-Cohen is maandagochtend aan het werk gegaan in Haren.

De commissie onder leiding van voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen, gaat onderzoek doen naar de rellen die vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag in het dorp plaatsvonden. Cohen werd maandagochtend ontvangen door de Harense burgemeester Rob Bats.

Cohen wilde bij aankomst in de Groningse plaats niets zeggen. Volgens een woordvoerder van de gemeente staat de eerste werkdag van de commissie vooral in het teken van kennismakingen. Zo gaat de commissie in gesprek met de opdrachtgevers van het onderzoek: de driehoek van burgemeester, korpschef en de officier van justitie.

Later op de dag spreekt de commissie nog met de fractievoorzitters van de gemeenteraad. Zij kunnen dan hun vragen kwijt die in het onderzoek moeten worden meegenomen.

Geen datum

De commissie heeft vooralsnog geen datum gekregen waarop het onderzoek moet zijn afgerond. De woordvoerder vermoedt dat het verdere onderzoek in stilte wordt verricht.

De rellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich in het dorp hadden verzameld om de verjaardag te 'vieren' van een 16-jarig meisje. Haar uitnodiging voor een privéfeestje ging per ongeluk naar tienduizenden gebruikers van Facebook.

Cohen zei eerder al dat in het onderzoek in de eerste plaats gekeken wordt naar wat er is gebeurd. Ook zal nadrukkelijk worden gekeken naar de rol van sociale media.

 Klik op tijdlijn, de zijkant van het scherm of de pijltjestoets om naar de volgende dia te gaan:

Klik hier voor een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Commissie-Cohen aan het werk in Haren