WILLEMSTAD - Voormalig minister-president van Curaçao Gerrit Schotte brengt de nacht van zondag op maandag (lokale tijd) thuis door. Hij keert niet terug naar Fort Amsterdam, verklaarde Schotte zondagavond.

De nieuwe minister-president, Stanley Betrian, stelde na het vertrek van de politicus dat de deuren van Fort Amsterdam gesloten blijven zodat niemand meer naar binnen kan, ook Schotte niet.

Daarmee lijkt een einde gekomen aan een opmerkelijke situatie, waarin een premier weigerde plaats te maken voor zijn opvolger.

Schotte bezocht na zijn vertrek uit het fort een persconferentie over een vermeende omkopingszaak. De bijeenkomst had geen betrekking op de politieke crisis op het eiland. De gewezen premier verbleef sinds zaterdagmiddag in zijn werkgebouw in Fort Amsterdam.

Hij wilde niet vertrekken uit protest tegen de installatie van een interim-kabinet eerder die dag. Volgens Schotte is de benoeming illegaal.

Enige

Eerder op de middag benadrukte Schotte 'de enige minister-president van de enige regering op Curaçao' te zijn. Hij zei niet te kunnen begrijpen dat Nederland heeft verklaard het interim-kabinet van Stanley Betrian te ondersteunen.

Volgens Schotte zijn Stanley Betrian en drie andere ministers zaterdag stiekem benoemd. Verder was volgens de politicus niemand uitgenodigd. ''Ook geen vertegenwoordiger van Nederland", aldus Schotte.

Schotte sprak door de tralies van de deuren van Fort Amsterdam met de pers, die buiten stond te wachten. Hij herhaalde dat hij tot 19 oktober in het gebouw wil blijven en zegt dat ‘het volk op die dag zal laten zien wie ze steunen’.

Bemoeien

Nederland moet zich niet bemoeien met welke politieke partijen op Curaçao aan de macht zouden moeten zijn. Dat is de strekking van een nieuwe verklaring die ex-premier Gerrit Schotte van Curaçao heeft gegeven.

''Het past niet binnen ons statuut en de verhoudingen binnen het Koninkrijk dat Nederland een voorkeur uitspreekt voor welke politieke partijen op Curaçao aan de macht zouden moeten zijn. Het betreft interne zaken en een democratisch recht van onze bevolking om zich uit te spreken over wie de regering moeten vormen.’’

Spies

Volgens Schotte is zondag de Nederlandse bemoeienis met de twijfelachtige gang van zaken rond het interim-kabinet bevestigd. Hij doelt daarmee op de steun van minister Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties voor de interim-regering van Stanley Betrian.

Spies noemde het ontslag van de regering-Schotte en de benoeming van een interim-regering op het eiland ''passen in de spelregels die gelden in een democratische rechtsorde’’.

Bestuurlijke situatie Curaçao