WILLEMSTAD - Demissionair premier Gerrit Schotte van Curaçao verzet zich tegen de 'staatsgreep' die volgens hem momenteel wordt uitgevoerd. Hoewel er een nieuwe minister-president is benoemd, blijft Schotte zitten.

De nieuwe minister-president van Curaçao, Stanley Betrian, gaat zondag ''gewoon aan de slag'’. Betrian reageert daarmee op de verklaring van Schotte die de benoeming van Betrian niet erkende en zich sindsdien ophoudt in het gebouw van de ministerraad.

Op Curaçao ontstond zaterdag (plaatselijke tijd) veel commotie, nadat Betrian was benoemd samen met drie andere ministers als interim-kabinet. Schotte beschreef de installatie als een staatsgreep.

Hij benadrukte dat de bevolking zich kan uitspreken op 19 oktober bij de verkiezingen voor een nieuw parlement en dat de regering al sinds 3 augustus demissionair is, zodat de invoering van een interim-kabinet volgens hem onnodig is en illegaal.

De politie heeft zaterdagavond het Fortplein afgesloten waaraan het gebouw van de ministerraad ligt. Enkele tientallen demonstranten brachten er de nacht door. Schotte vergaderde tot laat met zijn ministers.

Betrian

Betrian stelde zaterdagavond dat Schotte gerust mag blijven zitten, tenzij de politie anders bepaalt. ''Maar ik ga aan de slag en kan mijn werk overal doen als minister-president. Dat is niet afhankelijk van de werkkamer.”

Volgens Betrian is in overleg met gouverneur Frits Goedgedrag afgesproken dat het interim-kabinet in de eerste plaats een wet moet invoeren die de screening van nieuwe ministers bepaalt. Verder moet er meer vertrouwen komen in de financiële situatie van Curaçao, waarbij vooral de rust moet terugkeren.

Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties wil wachten met reageren totdat het in de West dag is geworden en er meer informatie binnen is.

Nederland

Schotte gaf zaterdag vanuit zijn werkkamer een interview gegeven aan de Venezolaanse tv-zender TeleSur. Daarin stelt hij dat Nederland wellicht achter de 'staatsgreep' zit.

Leider van coalitiepartij Pueblo Soberano Helmin Wiels zegt zeker te weten dat Nederland haar invloed wil vergroten op Curaçao en daarom een nieuwe regering 'heeft laten installeren'. Hij wil de nieuwe minister-president Stanley Betrian laten arresteren.

Deskundige

Betrian geldt op het eiland als een ervaren bestuurder. Hij was eerder gezaghebber van Curaçao en gedeputeerde van Financiën. Net als de andere ministers is Betrian niet uitgekozen als partijpoliticus, maar als deskundige.