ZWAAGWESTEINDE - Op de eerste dag van het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Marianne Vaatstra hebben zaterdag bijna 2300 mannen wangslijm laten afnemen.

Dit maakte het Openbaar Ministerie zaterdag bekend.

Dit betekent dat al meer dan een kwart van alle 8080 uitgenodigde mannen DNA heeft afgestaan. Volgens het OM is de dag goed verlopen.

''We merken dat veel mannen met veel enthousiasme naar de afnamepunten komen'', aldus een woordvoerder van het OM. Tussen twaalf uur en half 1 was er een piek in de opkomst. Dit zorgde er voor dat er bij sommige punten even moest worden gewacht.

Vader

Ook de vader van Marianne, Bauke Vaatstra, kwam zaterdag in Zwaagwesteinde zijn DNA afstaan. ''Ik ben zo blij als ik hoor hoeveel mensen er vandaag zijn gekomen’’, aldus Vaatstra.

De vader van het slachtoffer vindt het niet raar om ook te worden gevraagd voor het onderzoek. ''Ik behoor ook tot de groep mannen en ik weet niet wat voor types er allemaal verre familie van mij zijn, daarom ben ik hier.’’ Vaatstra heeft veel vertrouwen in het onderzoek. ''Ik hoop dat ze hem pakken, maar het liefst pak ik het beest zelf.’’

Politie en justitie hopen met het DNA-onderzoek 13 jaar na de moord op Marianne Vaatstra een familielid van de dader op het spoor te komen. Op de eerste dag zijn 2400 mannen opgeroepen. Medewerking aan het onderzoek is op vrijwillige basis.

Mannen

Het gaat om alle mannen die op 1 mei 1999, de dag waarop Marianne dood en verkracht in een weiland bij Veenklooster werd gevonden, tussen de 16 en 60 jaar waren en op maximaal 5 kilometer afstand woonden. Er zijn in totaal 8080 mannen aangeschreven.

Het OM heeft 2 weken uitgetrokken voor de afname van het wangslijm. Het DNA wordt de daaropvolgende maanden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestudeerd en vergeleken met het genetisch materiaal van de moordenaar van Marianne, dat op haar lichaam en een aansteker is gevonden. Het NFI verwacht minstens 5 maanden nodig te hebben.