ZWAAGWESTEINDE - Het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Marianne Vaatstra kent een rustige start.

Bij de Sikkemahal in Zwaagwesteinde is zaterdag een afnamepunt ingericht. Zo af en toe komen er een paar mannen naar binnen om DNA af te staan.

Het punt in Zwaagwesteinde is een van de 7 locaties in de omgeving van Veenklooster. Ook zijn er nog eens 4 plekken in Groningen, Dokkum, Leeuwarden en Drachten waar het wangslijm kan worden afgenomen.

In Zwaagwesteinde ligt het afnamepunt pal naast de voetbalvelden van de lokale voetbalclub. ''Mijn zoontje was klaar met voetballen dus toen ben ik meteen maar even langsgegaan'', zegt Johannes Kloosterman (44). Hij heeft geen enkel moment getwijfeld om mee te doen. ''Ze zouden bij iedereen het DNA vanaf de geboorte moeten afnemen, dan hadden we deze ellende niet gehad'', aldus Kloosterman.

Wangslijm

Tijdens het onderzoek wordt wangslijm afgenomen bij mannen, voor het eerste grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland.

Politie en justitie hopen zo 13 jaar na de moord op Marianne Vaatstra een familielid van de dader op het spoor te komen. Op de eerste dag zijn 2400 mannen opgeroepen. Medewerking aan het onderzoek is op vrijwillige basis.

Het gaat om alle mannen die op 1 mei 1999, de dag waarop Marianne dood en verkracht in een weiland bij Veenklooster werd gevonden, tussen de 16 en 60 jaar waren en op maximaal 5 kilometer afstand woonden. Er zijn in totaal 8080 mannen aangeschreven.

NFI

Het OM heeft 2 weken uitgetrokken voor de afname van het wangslijm. Het DNA wordt de daaropvolgende maanden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestudeerd en vergeleken met het genetisch materiaal van de moordenaar van Marianne, dat op haar lichaam en een aansteker is gevonden. Het NFI verwacht minstens 5 maanden nodig te hebben.