AMSTERDAM - Vijftig Nederlandse natuurorganisaties willen minder afhankelijk worden van subsidies en nauwer gaan samenwerken.

Er wordt gedacht aan een krachtige brancheorganisatie die als ‘advocaat van de natuur’ moet gaan optreden.

De organisaties hebben de koppen bij elkaar gestoken en presenteren hun plannen zaterdag in dagblad Trouw.

Het gaat niet alleen om natuurbehóud. Het doel is om in vijftien jaar tijd het aantal soorten in Nederland te verdubbelen. De koerswijziging moet er ook voor zorgen dat de organisaties zelf geld kunnen gaan verdienen met natuur.

Engels model

Directeur Chris Kalden wil Staatsbosbeheer radicaal omvormen tot een National trust, naar Engels voorbeeld. Mensen kunnen daardoor straks betaald lid worden. Ook worden sponsoring en commerciële samenwerking mogelijk.

Een grote meerderheid van de natuurorganisaties die bijeenkwamen in de bossen van Zeist toonde zich voorstander van verbreding van de werkzaamheden. Door ook naar gezondheidszorg, waterveiligheid en energievoorziening te kijken kan makkelijker geld worden verdiend aan natuur, is het idee.

Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds (WNF) organiseren in samenwerking met Trouw een prijsvraag voor jonge professionals. Doel is om plannen te stimuleren om de biodiversiteit te vergroten. De winnaar wordt op 31 januari bekendgemaakt.