ARNHEM/DEN HAAG - Zeker 120 mensen zijn vrijdagavond weggestuurd uit Arnhem of tegengehouden toen ze de stad in wilden. Zij kregen een noodbevel mee. Ook zijn er negen arrestaties verricht.

Dat meldde de gemeente. Er geldt in Arnhem tot zaterdagmorgen 8 uur een noodbevel vanwege een mogelijk Project X-feest. Mensen van wie de gemeente de bedoelingen niet vertrouwt, mogen de stad niet in.

Vrijdagavond zijn onder andere twee mannen aangehouden die het noodbevel negeerden. Ook is een 23-jarige Arnhemmer opgepakt voor opruiing via internet. Hij riep op om auto's in brand te gaan steken in Arnhem. Anderen hadden geen identiteitsbewijs bij zich.

Op 12 toegangswegen naar de stad reed iedereen in een politiefuik. Overal bleef het rustig, net als in de stad zelf.

Signalen

De gemeente had het zekere voor het onzekere genomen in samenspraak met de politie vanwege de meldingen op sociale media.

''De politie houdt alles op Twitter en Facebook goed in de gaten. De signalen waren serieus genoeg om deze maatregelen te treffen'', aldus de gemeente. Rond middernacht concludeerde de gemeente dat ''de maatregelen hebben gewerkt.''

Drank

Mensen die bij de afzettingen werden tegengehouden en moesten omkeren, waren vooral jongeren die drank in hun auto hadden. Ook hadden velen geen duidelijke verklaring waarom zij de stad in wilden.

Ook alle treinen die in Arnhem arriveerden, werden actief gecontroleerd door de politie. Uitzendkrachten deelden op het station en in de binnenstad flyers uit met informatie over het noodbevel.

De politie blijft tot zaterdagmorgen scherp controleren in en rond Arnhem. De gemeente rekent op een rustige nacht, liet een woordvoerder weten.

Den Haag

Omdat op sociale media ook gesproken wordt over een Project X-feest op de Haagse Grote Markt, houdt de politie vrijdagavond ook daar extra toezicht.

''Maar niet zoals in Arnhem, met controles. We houden een brede view over de stad, maar vooralsnog is het rustig en dat moet zo blijven'', aldus een woordvoerder van de politie.

Noodbevel Arnhem om Project X-feest