HAREN - Merthe, de 16-jarige scholiere uit Haren om wie het totaal uit de hand gelopen Facebook-feest allemaal begon, gaat weer naar school. 

''Het gaat goed met haar. Het valt niet mee, maar ze weet de draad weer op te pakken. We zetten alles op alles dat die meid weer een gewoon leven kan leiden.''

Dat zei rector Thomas Zipper van het Maartens College vrijdag, de school waarop Merthe zit. Het Maartens College heeft de afgelopen tijd dagelijks contact gehad met de familie. ''De ouders gaan er heel verstandig mee om. Ze hebben hulp ingeschakeld voor het gezin.''

De Facebook-rellen in Haren, precies een week geleden, hebben nog steeds veel impact op de bewoners van het Groningse dorp. Op scholen zijn de ongeregeldheden het gesprek van de dag en bij huisartsen en kerken wordt aangeklopt voor hulp.

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp kreeg na de rellen 15 verzoeken voor begeleiding, zo meldde de organisatie vrijdag. De 74 mensen die afgelopen week bij de gemeente of politie aanklopten wegens schade, worden nog actief door Slachtofferhulp benaderd.

De schademeldingen variëren van kleine bedragen tot 50.000 euro (kapotgeslagen bussen van 3 vervoersmaatschappijen).

Indruk

Op het Zernike College, de andere middelbare school in het dorp, wordt ook nog veel over de rellen gesproken, meldt rector Henk Tameling.

''Onze leerlingen zijn enorm onder de indruk van het geweld dat ze hebben gezien. De impact is groot.'' Ook leerlingen van de basisschool De Brinkschool in het centrum van Haren zitten nog vol verhalen, vertelt leerkracht Ank Strang. ''Veel kinderen zijn bang door wat ze gezien hebben.'' De school heeft nog geen professionele hulp in hoeven schakelen.

Publieksinformatienummer

Het speciaal geopende publieksinformatienummer is afgelopen week 136 keer gebeld, zo meldde een woordvoerder van de gemeente Haren. Ook kreeg de gemeente 120 mailtjes binnen, waaronder 40 steunbetuigingen.

Hoe groot de schade voor de gemeente Haren zelf is, is nog niet te zeggen, aldus de zegsman. ''Maar het gaat om een flink bedrag.''

Agenten

Volgens de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge (CDA) moet in de toekomst niet alleen de daadwerkelijke schade, maar ook de inzet van agenten bij situaties als in Haren worden verhaald op relschoppers. Dat zei Bruinooge vrijdag tegen de NOS.

Om Project X-achtige situaties in goede banen te leiden, is soms massale inzet van agenten nodig. Volgens Bruinooge, in wiens gemeente zaterdag ook een Project X-feest dreigde te ontstaan, kunnen die agenten daardoor dus niet elders worden ingezet, bijvoorbeeld in het geval van een inbraak.

Mocht het verhalen van deze schade niet binnen de huidige regelgeving kunnen, dan moet volgens de Alkmaarse burgemeester de Kamer ervoor zorgen dat het wel kan.

Klik op tijdlijn, de zijkant van het scherm of de pijltjestoets om naar de volgende dia te gaan.

Klik hier voor een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen