AMSTERDAM - Ron P. is vrijdag vrijgesproken van de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap.

De rechtbank in Den Haag vindt dat er onvoldoende bewijs is om hem te veroordelen. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden nog de zwaarste straf, levenslang, geëist.

Direct hard bewijs, zoals ooggetuigen of DNA-sporen, is er in deze zaak niet. Toch vindt de rechter dat er onvoldoende bewijs is tegen P.

De rechter sprak P. ook vrij van de diefstal van spullen van Van der Stap. Hij had onder meer een USB-stick en een externe harde schijf van haar in zijn bezit. Ongeveer 2,5 uur na het laatste levensteken van de studente, chipte hij met haar pas.

Die omstandigheden vond de rechter zeer belastend, maar het overtuigende bewijs dat P. de dader is, ontbreekt. Het feit dat hij haar spullen in zijn bezit had, wil niet zeggen dat hij haar ook om het leven heeft gebracht.

Telefoon

P. kwam ook vaker op de plek waar Anneke's lichaam is gevonden. Haar telefoon straalde in de nacht van de verdwijning een zendmast aan in de buurt van het benzinestation waar P. was. Hij had Anneke wel eens eerder gezien, toen hij werkte bij een strandtent waar haar zus ook werkte.

Het OM ging ervan uit dat P. Van der Stap doodde vanuit een seksueel motief. In de visie van de aanklager verkrachtte hij haar niet, omdat ze ongesteld was. Het lichaam van Van der Stap werd in juli 2005 gevonden in de bosjes bij het Jaagpad in Rijswijk.

De werkwijze zou dezelfde zijn geweest als bij Christel Ambrosius in de Puttense moordzaak. Ron P. werd schuldig bevonden en kreeg 18 jaar cel in deze zaak die draait om de verkrachting van en moord op Ambrosius op 9 januari 1994.

'Geen recht'

"Er is recht gesproken, maar geen recht gedaan.'' Met die woorden reageerde de vader van de Rijswijkse studente Anneke van er Stap op de vrijspraak van Ron P., voor de moord op zijn dochter.

''De rechtsstaat zelf heeft zijn nadelen'', concludeert de vader van Anneke, vlak na het voor hem zeer teleurstellende vonnis.

Volgens hem moet Ron P. levenslang worden opgesloten. ''Hier is de waarheid geweld aangedaan'', benadrukt hij. ''Hij moet het toch gewoon gedaan hebben. Dat kun je op je klompen aanvoelen'', zegt hij doelend op P.

Puttense moordzaak

De advocaat van Ron P. vindt vrijspraak ''de enige juiste uitspraak''. Ruud van Boom heeft verder ook goede hoop dat hij de veroordeling tot 18 jaar, die P. kreeg voor de moord op Christel Ambrosius, met succes bij de Hoge Raad kan aanvechten. 

''We hebben daarvoor inmiddels tien argumenten aangevoerd'', vertelt Van Boom. ''Ik heb hele goede hoop dat die veroordeling alsnog teniet wordt gedaan.''

''In de zaak Anneke van der Stap hebben we van de rechters gekregen waar we om vroegen.'' Dat kon volgens Van Boom ook niet anders. ''Er is gewoon geen bewijs.''