ALMELO - Achter de dood van de 64-jarige Aziz Kara uit Almelo in juni van dit jaar zat geen racistisch of discriminerend motief.

Zijn dood was het gevolg van een uit de hand gelopen burenruzie, die al jarenlang sleepte.

Dat heeft de officier van justitie vrijdagmorgen gezegd bij de rechtbank in Almelo tijdens een zitting tegen twee verdachten in de zaak. Het gaat om een 61-jarige man uit Almelo en zijn 23-jarige zoon.

Hun vrouw en moeder geldt ook nog als verdachte, net als de zoon van het slachtoffer. De 23-jarige man is vrijdag door de rechtbank op vrije voeten gesteld. Zijn vader, die de fatale klap uitdeelde, blijft vastzitten.

Beroering

De dood van de man leidde tot grote beroering in de Turkse gemeenschap. Die meende racisme en discriminatie te herkennen in de vechtpartij waardoor de Turk stierf. Er is onder andere een drukbezochte stille tocht in Almelo gehouden.

Het OM verdenkt de vader en de zoon niet meer van doodslag, zo zei de officier vrijdag, maar van openlijk geweld met de dood tot gevolg. Dat is een misdrijf waarop een veel minder strenge maximumstraf staat dan doodslag.

Aangehouden

De rechtszaak is vrijdag aangehouden, omdat het onderzoek nog niet helemaal is afgerond. Het OM moet onder andere nog beslissen of de moeder, die de ruzie begon, en de zoon van het slachtoffer verder vervolgd gaan worden. De zaak wordt in december afgehandeld.