VENLO - De burgemeesters van acht Limburgse coffeeshopsgemeenten willen dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid) de landelijke invoering van de strengere gedoogcriteria voor coffeeshops uitstelt.

In een brief aan de minister vragen ze die nieuwe regels die nu alleen in de drie zuidelijke provincies gelden op 1 januari nog niet in te voeren in de rest van Nederland.

Volgens de burgemeesters is de drugscriminaliteit op straat sinds de invoering van de strengere regels voor coffeeshops toegenomen.

Zij willen dat de minister meer tijd neemt om de gevolgen van de invoering van die nieuwe regels te onderzoeken.

Ook willen ze een eind aan de registratieplicht voor bezoekers van coffeeshops, omdat dit afschrikt. Mensen gaan daardoor liever drugs op straat kopen. Een legitimatieplicht lijkt de burgemeesters voldoende.

Breda

Ook in Breda bestaat grote ontevredenheid over de wietpas. Op initiatief van de lokale PvdA-fractie gaat er een brief naar de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos, waarin wordt gevraagd om de slechte wet terug te draaien en te kiezen voor een aanpak die problemen oplost in plaats van laat ontstaan.

Alleen CDA en VVD ondertekenen de gezamenlijke brief aan de informateurs niet. De VVD in Breda vindt de conclusies van de meeste partijen voorbarig en ongenuanceerd.

Utrecht

De gemeente Utrecht wil eveneens niet dat de wietpas wordt ingevoerd in de stad. Burgemeester Aleid Wolfsen zal dat duidelijk maken bij de toekomstige minister van Veiligheid en Justitie, zo heeft hij donderdagavond aan de gemeenteraad beloofd.

Een grote meerderheid van de raad vindt de wietpas "een slecht plan." "De ervaringen in het zuiden liegen er niet om. Meer overlast en toename van criminaliteit en illegale straathandel", aldus Rachel Crowe van D66.

Utrecht vindt dat de tijd en inzet die de invoering van een wietpas zou kosten beter aan andere vormen van criminaliteit besteed kan worden. De vierde stad van Nederland "wil dit standpunt meegeven aan de informateurs", aldus de raad.

Evaluatie

Het kabinet houdt vast aan de invoering van de zogeheten wietpas. Volgende maand komt het kabinet met een evaluatie hoe het tot op heden met de strengere toelatingsregels voor coffeeshops gaat. Daarna kan er overleg zijn over het tempo van de invoering.

Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid) vrijdag duidelijk na afloop van de ministerraad. Teeven zei de signalen te kijken en belooft overleg met de lokale overheden. Hij benadrukte dat de straathandel hard wordt aangepakt