DEN HAAG - De Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers heeft vrijdag een kaart van Nederland online gezet met daarop filmpjes van explosies van vuurwerkbommen.

Ze vragen mensen de makers van de bommen te identificeren en te melden. De filmpjes van de vuurwerkexplosies zijn te vinden op www.taskforceovb.nl/waarschuwingskaart.

De Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers, een samenwerking van de politie en VeiligheidNL, is in 2011 opgericht. De instantie spoorde honderden internetfilmpjes van vuurwerkexplosies op en sommeerde de makers ervan die van internet te halen.

In veel gevallen gebeurde dat ook. ''De succesvolle aanpak zetten we dit jaar voort. Maar nu gaan we een stapje verder en tonen de opgespoorde bommenfilms op een online waarschuwingskaart'', aldus Cees Meijer van VeiligheidNL, die de kaart wil inzetten als ''pressiemiddel, richting de vaak minderjarige vuurwerkbommenmakers, om hun filmpjes van YouTube af te halen''.

Inspiratie

Gevreesd wordt dat de filmpjes als inspiratie dienen voor anderen. ''Door ze weg te halen kunnen ze andere mensen niet op ideeën brengen.'' Als iemand een filmpje van internet heeft gehaald, is daarmee de kous nog niet af. In sommige gevallen wordt ook geprobeerd makers van bommen te vervolgen.