BREDA - Diverse gemeenteraadsfracties in Breda die samen een meerderheid vormen vragen de informateurs van een nieuw kabinet om de strengere gedoogcriteria voor coffeeshops af te schaffen.

Op basis van de ervaringen in Breda adviseren ze het nieuwe kabinet bovendien om de aanstaande invoering van de nieuwe regels in de rest van Nederland op te schorten.

Op initiatief van de PvdA in Breda gaat er een brief naar de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos, waarin wordt gevraagd om de slechte wet terug te draaien en te kiezen voor een aanpak die problemen oplost in plaats van laat ontstaan.

Alleen CDA en VVD ondertekenen de gezamenlijke brief aan de informateurs niet. De VVD in Breda vindt de conclusies van de meeste partijen voorbarig en ongenuanceerd.

Klachten

Bezoekers van coffeeshops in het zuiden van Nederland moeten zich sinds 1 mei laten registreren. Coffeeshops mogen geen buitenlanders meer toelaten.

In Breda heeft dat geleid tot meer klachten over overlast. Op 1 januari gaan de nieuwe regels ook gelden in de rest van Nederland.

Utrecht

De gemeente Utrecht wil eveneens niet dat de wietpas wordt ingevoerd in de stad. Burgemeester Aleid Wolfsen zal dat duidelijk maken bij de toekomstige minister van Veiligheid en Justitie, zo heeft hij donderdagavond aan de gemeenteraad beloofd.

Een grote meerderheid van de raad vindt de wietpas ''een slecht plan.'' ''De ervaringen in het zuiden liegen er niet om. Meer overlast en toename van criminaliteit en illegale straathandel'', aldus Rachel Crowe van D66.

Utrecht vindt dat de tijd en inzet die de invoering van een wietpas zou kosten beter aan andere vormen van criminaliteit besteed kan worden. De vierde stad van Nederland ''wil dit standpunt meegeven aan de informateurs'', aldus de raad.