LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in hoger beroep 4 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Sietske H. uit het Friese Nij Beets wegens het doden van haar vier baby's tussen 2003 en 2009.

''Zij heeft over een periode van 6 jaar 4 kinderen om het leven gebracht en in een koffer gestopt. Het oudste kind had nu met zijn vader op het voetbalveld kunnen staan. De meest weerlozen moeten door het recht worden beschermd'', benadrukte de advocaat-generaal voor het gerechtshof in Leeuwarden.

De rechtbank sprak eerder de maximale gevangenisstraf van 12 jaar uit, omdat Sietske H. indertijd weigerde mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Dat heeft ze het afgelopen jaar wel gedaan, onder dwang van het gerechtshof. Uit de onderzoeken is gebleken dat de vrouw een afwijking in de hersenen heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is.

Stoornis

Justitie erkent dat Sietske H. zware stoornissen heeft, maar die maken haar daden niet ongedaan, concludeert het OM. ''Het doet niets af aan het feit dat ze haar kinderen volgens plan geboren heeft laten worden en daarna van het leven heeft beroofd.''

Ook is er volgens de advocaat-generaal een ''reëel gevaar'' op herhaling. ''Dat moet worden uitgesloten door een lange behandeling. Tbs met dwangverpleging is dan de enige optie.''

Gevangenisregime

H.'s advocaat Barbara Klunder pleitte voor tbs onder voorwaarden en geen celstraf. ''Ze zit al ruim 2 jaar in voorarrest.'' Volgens de raadsvrouw is Sietske H. niet gebaat bij een gevangenisregime.

Sietske H. zei zelf dat ze blij is dat ze, na haar aanvankelijke weigering, toch heeft meegewerkt aan de onderzoeken. ''Ik heb enkele antwoorden gevonden hoe ik in elkaar zit. Ik hoop dat ik nog meer antwoorden zal vinden'', zei ze.

Het hof doet over 2 weken uitspraak.