LEEUWARDEN - De vier baby's van Sietske H., de vrouw uit het Friese Nij Beets die haar kindjes tussen 2003 en 2009 direct na de bevalling heeft gedood en daarna bewaarde in een koffer op zolder, zijn kort geleden gecremeerd.

Dat bleek donderdag voor het gerechtshof in Leeuwarden.

Sietske H. vertelde de rechters dat ze de crematie ''heel zwaar en emotioneel'' vond. ''Maar ik ben wel heel blij dat ik een soort van afscheid van mijn kindjes heb kunnen nemen'', zei ze.

De crematie vond plaats in het bijzijn van haar familie. ''Het was goed dat zij erbij konden zijn, dat we dat samen hebben meegemaakt.''

De crematie heeft lang op zich laten wachten in verband met lopende onderzoeken en rechtszaken.

Hersenafwijking

H. heeft een aangeboren hersenafwijking, polymicrogyrie. Daardoor ''leidde zij haar leven alsof ze naar een film keek'', zo blijkt uit onderzoeken naar haar geestelijke gesteldheid.

De vrouw uit het Friese Nij Beets is de afgelopen maanden intensief onderzocht. Uit een hersenscan bleek de aandoening, die als gevolgen kent: onvermogen tot zelfreflectie, impulsief gedrag, verminderde toerekeningsvatbaarheid en gebrek aan normbesef.

Hierdoor ontwikkelde Sietske H. ''een soort van koningsstrategie na haar eerste ongewenste zwangerschap''. ''Alsof uw geweten een aan- en uitknop heeft'', verwoordde het hof donderdag.

Onrijpe geest

Volgens een deskundige in de rechtszaal heeft de 27-jarige Sietske H. een ''onrijpe geest'' en is zij een ''defect iemand''. ''Hier zit geen jonge vrouw, maar een meisje van 10 jaar dat heel erg haar best probeert te doen. Ze is een kind dat heel erg goed wil zijn, maar het niet is. Dat beeld past bij alles wat er met haar is gebeurd.''

Volgens de deskundige ''liegt Sietske H. als een kind'', ook over haar vier zwangerschappen. ''Ze liegt niet om te manipuleren. Ze liegt instrumenteel, als een kind dat probeert te overleven.''