DEN HAAG - De rellen in de Groningse plaats Haren hadden voorkomen kunnen worden als het leger was ingezet.

Dat zeggen de verenigingen van Defensie-personeel GOV/MHB in een brief aan de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp.

''5000 militairen staan op afroep van de civiele autoriteiten gereed. In onze beleving had 'Haren' dan ook niet mogen gebeuren'', aldus de Gezamenlijke Officieren Verenigingen en Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel.

GOV/MHB waarschuwt beide informateurs donderdag dat verdere bezuinigingen op de Nederlandse krijgsmacht volkomen onverantwoord zijn. ''Defensie is na 22 jaar van bezuinigingen tot op het bot toe uitgekleed.''

Rob Bats

Burgemeester Rob Bats van Haren liet donderdag in een interview met het Dagblad van het Noorden weten dat er ''zelfs bedacht is het leger in te zetten.''

Volgens een woordvoerder van de gemeente behoorde de inzet van het leger vrijdagavond tot de mogelijkheden, ''maar is het op geen enkel moment een serieuze overweging geweest.”

Het is volgens Bats aan de commissie onder leiding van Job Cohen om te onderzoeken waarom dat uiteindelijk niet gebeurd is.

Gewonden

Bij de rellen zijn 15 politiemensen gewond geraakt. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de korpsen uit andere delen van het land die hun Groningse collega’s vrijdag te hulp schoten, zo meldde de politie donderdag.

Zaterdag meldde korpschef Oscar Dros nog dat er ''enkele politieagenten” gewond waren geraakt. De meeste politiemensen liepen lichte verwondingen als kneuzingen op. Een van de agenten kreeg glas in zijn oog en een ander brak zijn voet, aldus de woordvoerder.

Volgens de zegsman waren de rellen voor een aantal politiemensen een ''traumatische gebeurtenis”. ''Ze hebben het zeer, zeer hard voor de kiezen gekregen.” 

Hulp

Voor agenten en ME’ers die daar behoefte aan hebben, is er psychologische hulp beschikbaar. Hoeveel politiemensen daarvan gebruik hebben gemaakt, kan de woordvoerder niet zeggen.

De politie heeft inmiddels de beschikking over 10 gigabyte aan filmmateriaal. Zes rechercheurs hebben een dagtaak aan het bekijken van de filmpjes.

De beelden waarop verdachten strafbare handelingen plegen, worden eerst intern verspreid in de hoop dat er agenten zijn die relschoppers herkennen. Beelden van verdachten die niet bij de politie bekend zijn, worden vermoedelijk pas over enkele weken op internet gezet.

Mishandeling

Het rechercheteam is inmiddels uitgebreid van 25 naar 30 man. Eén van de prioriteiten is de mishandeling van een 84-jarige man, die zwaargewond raakte nadat hij in zijn keuken met een stoeptegel werd neergeslagen.

De politie heeft hierover vier tips binnengekregen waarbij ook een mogelijke naam van een verdachte werd genoemd.

Tijdens de rellen kreeg de politie bijstand van de korpsen uit Noord- en Oost-Gelderland, Twente en Noord-Holland Noord.

Klik op tijdlijn, de zijkant van het scherm of de pijltjestoets om naar de volgende dia te gaan.

Klik hier voor een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen