UTRECHT - Het is onduidelijk wie een 3-jarige peuter uit Utrecht in maart vorig jaar zo mishandelde dat hij aan de gevolgen daarvan overleed.

Tot die conclusie kwam de rechtbank in Utrecht donderdag in de zaak tegen de 26-jarige moeder van het jongetje en haar voormalige vriend, de 28-jarige Utrechter Younass A. De rechtbank sprak beide verdachten daarom vrij van de gewelddadige dood van het kind.

Wel legde de rechtbank zowel de moeder als A. een half jaar celstraf op vanwege eerdere mishandelingen van de peuter.

De moeder was daarbij vooral medeplichtig, omdat zij mishandelingen door A. zou hebben afgedekt. De uitspraak riep na afloop verontwaardigde reacties op bij het aanwezige publiek.

Eisen

A. had eerder 8 jaar celstraf tegen zich horen eisen, omdat het Openbaar Ministerie wel bewezen vond dat hij verantwoordelijk is voor de dood van het kind.

Tegen de moeder van het jongetje was wegens medeplichtigheid 30 maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk geëist.

De rechtbank concludeerde dat de moeder, A. en een logé, alle drie de mogelijkheid hadden de fatale mishandelingen toe te brengen. De verklaringen die zij over elkaar en anderen over hen aflegden waren geen van allen doorslaggevend, aldus de rechtbank.

Onbevredigend

Pas na het overlijden van de peuter, bleek dat hij was mishandeld. Er zaten waarschijnlijk enkele dagen tussen het geweld tegen hem en zijn dood. Wat er precies is gebeurd, bleef volgens de rechtbank onduidelijk.

Die uitkomst is 'uitermate onbevredigend', aldus de rechters. Maar het zou geen optie zijn geweest een of beide verdachten te veroordelen, omdat daarmee de kans zou bestaan dat een onschuldig persoon komt vast te zitten.

Advocate Mireille Grinwis, die namens de moeder optrad, had een 'dubbel gevoel'. ,,Natuurlijk zijn we blij om de vrijspraak van mijn cliënte. Maar er is ook verdriet en een groot gevoel van onrecht omdat de moordenaar van haar kind nu vrij rondloopt." De advocaat van A. en het Openbaar Ministerie waren niet voor commentaar bereikbaar.