NEW YORK - Iran moet rekening houden met nieuwe strafmaatregelen zolang Teheran zijn verplichtingen op nucleair vlak niet nakomt. 

Die waarschuwing heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken in een gesprek aan zijn Iraanse ambtgenoot Ali Akbar Salehi gegeven. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

''Zolang Iran zijn internationale verplichtingen niet nakomt, zoals verwoord in diverse resoluties van de Veiligheidsraad, worden de sancties verder aangescherpt om de druk op te voeren."

"Iran moet aantonen dat de nucleaire installaties geen militaire maar enkel civiele bedoelingen hebben'', aldus Rosenthal.

Kernwapen

Hij sprak met Salehi in New York waar beide zijn voor de Algemene Vergadering van de VN. De vrees bestaat dat Iran in het geheim werkt aan de omtwikkeling van een kernwapen. De Iraanse regering ontkent dat en zegt het nucleaire programma slechts te willen gebruiken voor de productie van stroom.

Ook is er gesproken over Syrië. Rosenthal drong aan op het beëindigen van de Iraanse steun aan het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad.