AMSTERDAM - Door de forse toename van het aantal studenten wordt het tekort aan studentenkamers de komende jaren groter.

In 2020 zijn er in de Nederlandse studentensteden zo'n 33.000 kamers nodig. Dat meldt donderdag Kences, een kenniscentrum voor studentenhuisvesting, in de eerste landelijke monitor studentenhuisvesting.

Voor dat onderzoek werden 35.000 studenten ondervraagd.

De helft van deze kamers moet volgens Kences een eigen douche, toilet en eventueel ook keuken hebben, om te voldoen aan de eisen van de studenten. Ook is er een deel van de studenten dat liefst helemaal in een zelfstandige woning zou leven. Nu woont twee derde van de studenten nog in een huis met gedeelde voorzieningen.

300 euro

Anderzijds gaan studenten juist voor de kamers met gedeelde voorzieningen, omdat die goedkoper zijn. Daar betalen ze namelijk gemiddeld 300 euro per maand voor. Woningen met meer eigen voorzieningen zijn een stuk duurder.

Naar verwachting neemt het aantal studenten toe naar in totaal 85.000 in 2020.

Tweede Kamerlid voor GroenLinks Bram van Ojik laat weten niet verbaasd te zijn door de onderzoeksresultaten. Van Ojik herhaalt een eerder voorstel van zijn partij om de "8 miljoen vierkante kilometer leegstaande kantoorruimte in Nederland om te bouwen tot studentenkamers".