AMSTERDAM - De vader van de overvaller die eind 2010 om het leven kwam in Moerkapelle, wil dat een rechter zich buigt over de vraag of voor de dood van zijn zoon iemand moet worden vervolgd.

Daarvoor is een speciale procedure opgestart, meldde advocaat Bas Martens van de vader woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Het Openbaar Ministerie besloot eerder niemand te vervolgen voor de dood van de overvaller.

De overval werd gepleegd door twee Delftenaren van toen 19 en 20 jaar, die de supermarkt aan de Dorpsstraat binnendrongen. Ze bedreigden de toen 62-jarige eigenaar, zijn zoon, een medewerkster en een bakker die brood kwam brengen.

De zoon werd gedwongen de kluis te openen, waarna de overvallers de vier opsloten in het kantoor en via een trap naar beneden vertrokken. De zoon trapte een ruit in en zette met zijn vader de achtervolging in.

Gereedschapskist

Daarop gooide hij vanaf de trap een gereedschapskist naar beneden. De 20-jarige overvaller viel en kwam om. Het OM stelde eerder dat niet vaststaat dat zijn val door de gereedschapkist kwam.

Volgens Martens heeft het OM ten onrechte van vervolging afgezien. "De vader wil dat de rechter ernaar kijkt, niet dat de beslissing bij het OM blijft." Martens zat woensdag bij Nieuwsuur om een reactie te geven op de uitspraak van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) over het 'inbrekersrisico'.

Teeven deed zijn uitspraak naar aanleiding van de dood eerder deze week van een inbreker na een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen. De staatssecretaris stelde dat de inbreker zelf het risico heeft opgezocht.

De opmerking kwam Teeven op kritiek te staan. Zo zei Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) dat de slachtoffers zich wel degelijk moeten verantwoorden voor het gebruikte geweld.