WEERT - Weert is woensdag twee keer nationaal in de prijzen gevallen. Niet alleen werd de Limburgse gemeente uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland, Weert mag zich ook sportgemeente van het jaar 2012 noemen.

Dat maakte de gemeente Weert woensdagavond bekend.

Tijdens de nationale groendag in Ermelo werd Weert uitgeroepen tot de groenste stad, voor de gemeente Nunspeet die tweede werd, en Haarlem en Roosendaal, die samen derde werden.

De vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) riepen Weert woensdag in Groningen uit tot sportgemeente. Na een nek-aan-nekrace met Den Bosch en Delft wees de jury Weert aan als Sportgemeente 2012.

De jury noemde Weert een echte ‘doe-gemeente'. 83 procent van de jeugd in Weert is lid van de 80 plaatselijke sportverenigingen of -instellingen. Stepco BSW (basketbal) en Irmato VC Weert (volleybal) spelen op het hoogste niveau in de Nederlandse competitie.

Natuur

De nationale groendag werd georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Platform31 en Entente Florale Nederland. Zij kijken behalve naar het groen binnen steden en dorpen ook naar het beheer van de natuur en de rol die bewoners daarin spelen.

Het Brabantse dorp Bergeijk won in de categorie 'dorpen en kleine steden'. Weert en Bergeijk vertegenwoordigen Nederland volgend jaar in de internationale Entente Florale, waaraan 11 Europese landen meedoen.