AMSTERDAM - Het Groningse college van B en W is gevallen. Drie van de vijf wethouders (twee van de PvdA, een van GroenLinks) hebben woensdagavond tijdens een spoeddebat van de Groningse gemeenteraad hun ontslag ingediend.

Het college raakte woensdagmorgen in een bestuurlijke en politieke crisis nadat coalitiepartijen SP en D66 hadden geweigerd ''verantwoordelijkheid te nemen'' voor de begroting van 2013.

Belangrijk punt daarin is de Regiotram, een duur project om Groningen beter bereikbaar te maken. De wethouders Jannie Visscher (SP) en Ton Schroor (D66) meldden toen dat ze die plannen te kostbaar en onverantwoord vinden. PvdA en GroenLinks willen het project juist door laten gaan.

Hoewel het al langer rommelt binnen de Groningse politiek over de Regiotram, werden PvdA en GroenLinks woensdag volkomen verrast door de mededeling van de collega-wethouders van SP en D66.

Het vertrouwen is weg en dus rest ons geen andere optie dan op te stappen, zo meldden Frank de Vries en Elly Pastoor (beiden PvdA) en Karin Dekker (GroenLinks) in een verklaring die voorafgaand aan het spoeddebat door burgemeester Peter Rehwinkel werd voorgelezen.

Bang

SP en D66 zijn bang dat Groningen door de investeringen in de Regiotram, die in en buiten de stad moet gaan rijden, jarenlang financieel zal moeten boeten, ook omdat beide wethouders nog meer tegenvallers verwachten. ''We willen de rekening niet doorsturen naar een volgend college.'' Beide wethouders kregen de steun van hun eigen achterban.

De PvdA, de grootste fractie in de Groningse gemeenteraad, reageerde woedend. ''Twee kleine partijen leggen via de media hun wil op aan de grote partijen'', zei fractievoorzitter Arjan de Rooij.

''Zonder enig overleg namen SP en D66 op een persconferentie afstand van de tram. Zo bestuur je een stad niet.'' GroenLinks sprak over ''schofferend gedrag naar collega-bestuurders en partners''.