LEUSDEN - Politiebond ACP krijgt van politiemensen die betrokken waren bij de rellen in Haren veel signalen dat de communicatie, de bereikbaarheid en de instructies ''niet goed genoeg’’ waren.

Daarom opent de bond een meldpunt, waar betrokken politiemensen anoniem hun verhaal kwijt kunnen.

''Soms wisten collega's niet wat te doen'', vertelt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp woensdag tegen het ANP. ''Soms waren de locaties waar ze moesten zijn voor politiemensen van buitenaf niet duidelijk. Hier is binnen de politie veel om te doen.’’

''Daarnaast willen we weten of er nog andere problemen hebben gespeeld, die we nu nog niet te horen hebben gekregen. Ook die kunnen collega’s op het meldpunt kwijt’’, vertelt Van de Kamp.

Anoniem

''De verhalen van direct betrokken collega’s maken het beeld van wat er zich precies heeft afgespeeld, compleet’’, verwacht de ACP-voorman. De informatie die via het meldpunt binnenkomt, wordt daarom vervolgens anoniem en zonder details te noemen gedeeld met de commissie onder leiding van Job Cohen, die de rellen in Haren onderzoekt.

''Uiteraard zal de ACP, waar nodig, naar aanleiding van de binnengekomen verhalen, zelf actie ondernemen’’, zegt Van de Kamp.

De politiemensen die hun ervaringen aan de politiebond kwijt willen kunnen dat via de e-mail doen. Ook kunnen ze telefonisch contact met de ACP opnemen.

Evaluatie

Van de Kamp legt uit dat de informatie uit meldpunt ook een landelijke bijdrage voor de politie moet leveren, om incidenten zoals in Haren in de toekomst beter het hoofd te kunnen bieden. De aangekaarte problemen moeten een volgende keer worden voorkomen. Van de Kamp: ''De betrokken collega’s hebben het in Haren namelijk heel zwaar te verduren gehad.’’

Burgemeester Rob Bats van Haren, politie en justitie gaven maandag aan te hopen met ''een grondige evaluatie’’ herhaling van een nieuw fenomeen te voorkomen.

De rellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich in het dorp hadden verzameld om de verjaardag te vieren van een 16-jarig meisje. Haar uitnodiging voor een privéfeestje ging per ongeluk naar tienduizenden gebruikers van Facebook.

Cohen

Volgens Cohen wordt in het onderzoek in de eerste plaats gekeken naar wat er is gebeurd. Ook zal zijn commissie nadrukkelijk kijken naar de rol van sociale media. Dit om te kijken hoe hiermee in de toekomst moet worden omgegaan.

Klik op tijdlijn, de zijkant van het scherm of de pijltjestoets om naar de volgende dia te gaan.

Klik hier voor een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen