UTRECHT - Regen, wind en een storm hebben ervoor gezorgd dat de sanering van de flat in de Utrechtse 'asbestwijk' Kanaleneiland opnieuw vertraging heeft opgelopen. 

De storm van maandag heeft schade veroorzaakt aan een speciale tent op het dak van de flat aan de Stanleylaan, zodat de eerder aangekondigde proefsanering nog niet eens is begonnen, terwijl die al anderhalve week geleden klaar zou zijn.

Regen en wind hebben ook voor vertraging in de schoonmaak van doeken en steigers aan de buitenzijde van de flat gezorgd. Het is nu weer volstrekt onduidelijk wanneer de eerste bewoners kunnen terugkeren naar hun huis.

Woningcorporatie Mitros garandeert de huishoudens die nu al sinds eind juli op tijdelijke adressen verblijven, dat ze zo lang als nodig is in logeerwoningen of tegen een vergoeding op andere adressen kunnen blijven.

Vorige week meldde de corporatie dat dat begin oktober afgelopen zou zijn, maar dat blijkt nu onjuist.

Onvolledige informatie

De corporatie betreurt de ''onjuiste en onvolledige informatie'', zo staat in een infobulletin dat de gemeente Utrecht woensdag heeft gepubliceerd. Mitros wilde woensdag geen commentaar geven.

Het asbest kwam in juli vrij doordat saneerders een dakrand sloopten, waarin onverwacht asbest bleek te zijn verwerkt. Specialisten gaan nu met een proefsanering kijken hoe de dakrand veilig kan worden verwijderd. Daarvoor werken zij in een speciale, afgesloten tent. Maar die is nu door de storm vernield.

Bovendien mogen de saneerders van de Inspectie SWZ (de voormalige arbeidsinspectie) niet werken bij slechte weersomstandigheden.

Schoonmaak

Hevige regenval heeft er ook voor gezorgd dat een deel van de schoonmaak aan de buitenkant van de asbestflat opnieuw moet worden gedaan. Pas als dat is gebeurd, volgt een eindcontrole en pas daarna horen de bewoners wanneer de eerste gezinnen weer naar huis mogen. Mitros hoopte eerder dat dat deze week het geval zou zijn.

Woensdagavond komen de Utrechtse raadsleden op bezoek in Kanaleneiland. Daar zullen zij praten met de getroffen bewoners.