BREDA - Chemie-Pack meent dat de veiligheidsregio, de gemeente Moerdijk, Shell en Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) de bodemsanering moeten betalen die nodig is na de brand bij het bedrijf begin 2011. 

Het bedrijf zegt dat de bodemverontreiniging is ontstaan door het blussen van de brand met miljoenen liters water door de regiobrandweer en de bedrijfsbrandweer van ATM en Shell in Moerdijk.

Chemie-Pack is van plan om drie of vier van de genoemde partijen te dagvaarden, kondigde advocaat Robert van ’t Zelfde woensdag aan. Hij legde uit dat de brand bij Chemie-Pack tegen alle afspraken in is geblust met water.

Het bedrijf haalt steun uit een onderzoek door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) waarin staat dat de tactiek om zo min mogelijk bluswater te gebruiken en de brand gecontroleerd te laten uitgaan, niet consequent is gevolgd.

Riool

Waterkannonen van Shell, ATM en het leger werden ook ingezet om de brand te bestrijden. Daardoor kwam er veel bluswater op het terrein van Chemie-Pack terecht, raakte het riool overbelast en stroomde zwaar verontreinigd bluswater het terrein af, schreef de IOOV onder meer.

De kosten van de bodemsanering bij Chemie-Pack zijn geraamd op 38 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant betaalt de bodemsanering maar heeft beslag gelegd bij het vastgoedbedrijf van Chemie-Pack om zoveel mogelijk kosten te verhalen.

De veiligheidsregio is een verweer aan het voorbereiden en blijft erbij dat er goed is gehandeld, zei een woordvoerster woensdag. ATM ontkent dat er op eigen initiatief is geblust en zegt dat er is gehandeld op bevel van de brandweer.