AMSTERDAM - Het eerste deel van de metrotunnel door het IJ in Amsterdam is woensdagochtend zonder problemen op zijn plaats beland. 

Daarmee is een eerste stap gezet in een van de laatste fases van de aanleg van de Noord-Zuidlijn, zegt een woordvoerder van de metrolijn.

Na het afzinken wordt nu zand onder het ruim 140 meter lange tunneldeel gespoeld zodat het deel straks op grond rust in plaats van de pijlers die er nu nog onder zitten.

Dinsdag wordt het tweede deel geplaatst aan de kant van station Amsterdam Centraal. Een week later volgt het middendeel. Op beide dagen is opnieuw het scheepvaartverkeer gestremd.

Mensen die met de pont van Noord naar het centrum varen, moeten dan opnieuw rekening houden met extra reistijd. Er is op beide dagen een vervangend veer geregeld dat vaart van het Muziekgebouw aan 't IJ naar het IJplein.

2017

De metrolijn moet medio 2017 in gebruik worden genomen. Ondanks de tot nu toe probleemloze aanleg van de tunnel, zorgt de aanleg van de lijn momenteel bij station Vijzelgracht wel voor problemen.

De afgelopen twee dagen lekte boorspoeling de bouwput in en verzakten huizen enkele millimeters. Eerder waren er ook al problemen op de Vijzelgracht.