AMSTERDAM - Rechters hebben zich bereid verklaard om mee te werken aan het signaleren van structureel ondermaats presterende vreemdelingenadvocaten. 

Er komt een systeem waarmee deze advocaten onder de aandacht van de lokale dekens van de Orde van Advocaten worden gebracht. Dit meldt de orde woensdag op zijn website.

In het komende nummer van vaktijdschrift Asiel&Migrantenrecht zegt landelijk deken Jan Loorbach over de rol van de rechters in het systeem: ''Men is bereid om zogenaamde soft signals af te geven, in de sfeer van: 'Deze advocaat komt regelmatig slecht voorbereid naar de zitting.'"

Het idee voor het systeem is ontstaan uit een bijeenkomst van de Orde met betrokkenen, naar aanleiding van aanhoudende berichten over slechte kwaliteit in de vreemdelingenadvocatuur.

Kwaliteit

Volgens Loorbach is het ''heus niet bagger in de vreemdelingenadvocatuur en zonneschijn daarbuiten.'' Kwaliteit over de hele breedte van de advocatuur is het komende jaar een belangrijk beleidsonderwerp voor de orde.

Loorbach denkt dat ook clustering van eenmanskantoren de kwaliteit kan verbeteren. In een samenwerkingverband is sprake van feedback en worden jurisprudentie, processtrategie en dilemma's met collega's besproken, meent de deken.