ROTTERDAM - Faig B. moet levenslang achter de tralies verdwijnen voor vier moorden en één poging daartoe die hij pleegde in mei vorig jaar.

Die straf eiste het Openbaar Ministerie woensdag voor de rechtbank in Dordrecht, die voor deze zaak zitting houdt in Rotterdam.

B. schoot op 12 mei 2011 in zijn woning in Helmond zijn ex-vriendin Farida dood, bekende hij. Enkele dagen later op 16 mei reed hij naar Zwijndrecht. Daar vermoordde hij zijn andere ex-vriendin Nargiz, haar zus en hun moeder, aldus de aanklagers. Ook schoot hij op de vader van het gezin, die de aanslag overleefde.

De 27-jarige verdachte heeft bekend betrokken te zijn bij de schietpartijen, maar ontkent dat hij de moorden heeft gepland. Hij zou in paniek zijn geweest. Volgens het OM is er wel degelijke sprake van ''planmatig handelen''.

Zo zag de neergeschoten vader hoe B. heel rustig zijn pistool herlaadde. ''Hij deed dat heel rustig, alsof het zijn werk was'', verklaarde de vader tegenover de politie.

Afscheidsbrief

Het OM verwees ook naar de vermeende afscheidsbrief die in de portemonnee van de verdachte werd gevonden. Daarin schreef hij dat hij zijn beide ex-vriendinnen om het leven bracht uit wraak en om zijn eer vanwege de eerder stukgelopen relaties.

B. zei ook dat hij onder invloed was van cocaïne en drank, maar dat achtte het OM niet aannemelijk. Bij de psychiater verklaarde de verdachte dat hij gemiddeld twee keer per jaar op een feestje cocaïne gebruikte.

Hij werd eerder veroordeeld omdat hij Farida dreigde te doden. Maar ook na die veroordeling zou hij aan dat voornemen hebben vastgehouden.

Ontwikkelingsstoornis

De verdachte mag dan lijden aan een ontwikkelingsstoornis en narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar de getuige-deskundigen kunnen niet zeggen in hoeverre dat van invloed is op de gepleegde moorden. Daarom moeten de feiten volledig aan hem worden toegerekend, betoogde het OM.

De zitting moest enige tijd worden geschorst omdat de moeder van Farida gillend in tranen uitbarstte en daarom moest worden weggedragen. Na een kwartier werd de zaak hervat en nam ook de moeder weer plaats op de publieke tribune.

Inhumaan

Volgens de advocatenvan Faig B. ''is het inhumaan en in strijd met de rechten van de mens om de verdachte levenslang op te sluiten, zoals het Openbaar Ministerie dat betoogde in het requisitoir''.

De advocaten zeiden dat B. met zijn 27 levensjaren nog veel te jong is om geen zicht meer te hebben op een terugkomst in de maatschappij. Zij zien hun cliënt liever een straf krijgen van maximaal 20 jaar.

Doodslag

De verdediging vindt dat er geen sprake is van moord, maar van doodslag omdat B. in beide gevallen handelde in een opwelling en niet een plan had. ''Dat bewijst alleen het feit dat hij Farida in zijn huis doodschoot maar niet wist wat hij daarna moest doen'', stelde advocaat Kamil Karakaya. B. had zich niet voorbereid op het wegwerken van een lijk.

Moord wordt doorgaans zwaarder bestraft dan doodslag, omdat aan moord een plan voorafgaat.