BARNEVELD - Wegen, bruggen en trottoirs dreigen onveilig te worden, omdat gemeenten en provincies geen geld meer hebben om het onderhoud ervan op peil te houden.

Dat zei voorzitter Elco Brinkman van brancheorganisatie Bouwend Nederland woensdag in een interview in het Nederlands Dagblad.

Hij wijst erop dat gemeenten en provincies door de nieuwe wet op overheidsfinanciën geen geld meer mogen reserveren voor grote investeringen in de infrastructuur.

Als de overheid het onderhoud ''laat verslonzen vanwege bezuinigingen of omdat lagere overheden geen geld mogen reserveren voor groot toekomstig onderhoud, dan gaat dat ten koste van de veiligheid'', aldus Brinkman.

Subsidie

Volgens Brinkman is het belangrijker te investeren in de openbare ruimte, omdat dat een langetermijninvestering is, dan subsidie te verstrekken aan bijvoorbeeld een bibliotheek of een sportclub.

De situatie in de bouwsector is ''vreselijk'', aldus Brinkman. ''Het regent faillissementen. 40.000 mensen zijn hun baan al kwijtgeraakt.'' Bij technische opleidingen is bovendien nauwelijks instroom, stelt Brinkman.