HOORN - Hoorn wil de kosten die zijn gemaakt om een 'Project X-feest' zoals in Haren te voorkomen, in rekening brengen bij de initiatiefnemer, een 16-jarige jongen.

Dat liet burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn dinsdag weten. De precieze hoogte van het bedrag moet nog in kaart worden gebracht, maar het gaat ruwweg om 20.000 tot 30.000 euro.

De jongen uit Hoorn verspreidde volgens de gemeente maandagochtend via Twitter een oproep om 's avonds naar een illegaal evenement in de stad te komen. Ook vroeg hij mensen met veel volgers het bericht via Twitter verder te verspreiden. Hierdoor bereikte het duizenden mensen, aldus de burgemeester.

De politie spoorde de jongen direct op, maar zag zich toch genoodzaakt voorzorgsmaatregelen te nemen. Van Veldhuizen wil nu onderzoeken of de kosten voor de ruim 60 mensen van politie en gemeentelijke diensten die maandagavond paraat stonden, op de jongen of zijn ouders zijn te verhalen. Het ging onder meer om ME en mensen van de spoorwegpolitie.

'Verkeerd bezig'

Uiteindelijk kwam er niemand opdagen. De burgemeester vindt echter dat de jongen door de uitnodiging willens en wetens te verspreiden, ''zeker na Haren'', verkeerd bezig was. ''Wij kunnen niet achterover gaan zitten en eens kijken wat er van komt.''

De gemeente koos er bewust voor om niet zelf mensen op te roepen om weg te blijven omdat ''de ervaring leert dat dit soort oproepen juist een uitnodiging zijn voor sommigen''.