NIJMEGEN - In Nederland en België zijn dinsdag 17 mensen opgepakt die vermoedelijk betrokken zijn bij een internationale drugs- en witwasorganisatie. 

De politie doorzoekt tientallen panden in beide landen en ook in Marokko.

Die acties zijn nog bezig, zo meldde de politie Gelderland-Zuid. Tot nu toe is een 26-jarige man uit Culemborg en een 41-jarige man uit Amsterdam gearresteerd.

De eerste is mede-eigenaar van een coffeeshop in Culemborg, die per direct door de burgemeester is gesloten. Op 12 plaatsen in Nederland is politieonderzoek bezig. In België, onder meer in Luik, zijn 15 aanhoudingen verricht en worden 25 panden doorzocht.

De politie is ook begonnen om beslag te leggen op het vermogen dat met criminele activiteiten is verdiend. Naar verwachting gaat dat om miljoenen, aldus politie en justitie.

Hasjtransporten

België had de criminele organisatie al een tijd op de korrel. De groep zou verantwoordelijk zijn voor hasjtransporten in Europa. Het geld dat daarmee werd verdiend, zou volgens de politie via witwaspraktijken worden doorgesluisd en worden belegd in vermogen als panden, appartementencomplexen, horecazaken en bouwgronden in Marokko.

De hoofdverdachten in de zaak bleken in Nederland en België te wonen. België vroeg daarom om hulp aan de Nederlandse politie en justitie, die een eigen onderzoek begonnen en zicht kregen op de vele geldstromen richting Marokko.

De Marokkaanse autoriteiten zijn vervolgens bij het onderzoek betrokken. Dat geldt bovendien voor Spanje en Duitsland, omdat de criminele organisatie ook in die landen opereerde.

FIOD

De Belastingdienst en de fiscale opsporingsdienst FIOD doen dinsdag mee aan de politieacties.