AMSTERDAM - Door bezuinigingen van Rijkswaterstaat zullen meer files op de Nederlandse wegen ontstaan.

Dit bevestigt een woordvoerder van de dienst dinsdag naar aanleiding van berichtgeving van Cobouw, een dagblad voor de bouwsector.

De filevorming zal volgens de organisatie ontstaan doordat bouwverkeer vaker overdag door Rijkswaterstaat wordt toegestaan. In de nacht zal er aanzienlijk minder aan de wegen worden gewerkt.

Het is een van de maatregelen om de komende jaren 1,64 miljard euro te bezuinigen op het wegonderhoud, zo bevestigt een woordvoerder tegenover de krant. De maatregel wordt ingesteld naar Belgisch voorbeeld.

Daarbij zijn extra files en overlast voor automobilisten voorzien, zo bevestigt een woordvoerder. Het is de bedoeling de extra filevorming onder een maximum van 10 procent te houden.

Een andere manier van bezuiniging is dat de wegverlichting ’s avonds en ’s nachts op verschillende locaties uit zal gaan. Vanaf eind september geldt dit bij de A6 tussen Hollandsche brug en de aansluiting Almere-Buiten Oost en rondom de aansluitingen Lelystad. Vanaf maart gaat op verschillende andere locaties het licht uit.