HAREN - Voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen gaat de commissie leiden die onderzoek doet naar de rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag in Haren en wat de rol van de Groningse gemeente is geweest.

Dat meldde de gemeente maandag. Burgemeester Rob Bats van Haren, politie en justitie hopen met ''een grondige evaluatie'' herhaling ''van een nieuw fenomeen'' te voorkomen.

De rellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich in het dorp hadden verzameld om de verjaardag te 'vieren' van een 16-jarig meisje. Haar uitnodiging voor een privéfeestje ging per ongeluk naar tienduizenden gebruikers van Facebook.

Volgens burgemeester, politie en justitie is er ''behoefte aan een grondige, deskundige en onafhankelijke evaluatie''. Dat geldt niet alleen vanwege wat er in Haren is gebeurd, maar ook omdat andere gemeenten in de nabije toekomst met een Project X-evenement te maken kunnen krijgen.

Onafhankelijk onderzoek

Volgens Cohen wordt in het onderzoek in de eerste plaats gekeken naar wat er is gebeurd. ''De overheid wil daar een onafhankelijk onderzoek naar hebben.'' Ook zal nadrukkelijk worden gekeken naar de rol van sociale media, aldus Cohen voor de microfoon van de NOS.

In de commissie zitten verder onder andere Gabriël van den Brink (hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg), Otto Adang (lector openbare orde en gevaarbeheersing aan de Politieacademie) en Jan van Dijk (hoogleraar communicatiewetenschappen en nieuwe media aan de Universiteit Twente).

Reactie familie

Merthe en haar familie hebben zich maandagavond in een brief, die per ongeluk openbaar is gemaakt door de burgemeester, gewend tot de inwoners van Haren. ''Vreselijk, verbijsterend. Woorden schieten tekort'', zo liet de familie het dorp weten na de rellen als gevolg van Merthes 16e verjaardag.

"Het spijt ons dat een onschuldige uitnodiging is uitgegroeid tot grote rellen", zegt de familie in de brief . "Ons medeleven gaat uit naar de inwoners die grote angsten hebben doorstaan en schade hebben geleden."

Verder maakt de familie duidelijk dat ze rust willen. "Daar hebben we nu als gezin grote behoefte aan."

Het was de bedoeling dat de brief van de familie voorgelezen werd tijdens een besloten bijeenkomst voor bewoners. De burgemeester heeft de brief echter ook bij een informele bijeenkomst met raadsleden voorgelezen en maakte hem daarmee openbaar.