HAREN/GRONINGEN - De eerste groep verdachten van de rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag in Haren staat op 8 oktober voor de rechter.

Tot nu toe zijn 35 arrestaties verricht; 31 van hen krijgen een dagvaarding. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen maandag.

De verdachten zijn afkomstig uit verschillende plaatsen verspreid over het hele land en variëren in leeftijd van 15 tot 40 jaar. De meesten zijn 18 en 19 jaar. In totaal zijn er 11 minderjarigen aangehouden, aldus het OM.

Het OM heeft de afgelopen dagen de strafbare feiten beoordeeld van alle mannen en jongens die zijn aangehouden na de rellen in Haren.

Openlijke geweldpleging

Zes personen met de ernstigste verdenkingen worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Van de overige verdachten zijn er inmiddels vier naar huis gestuurd; op dit moment is over hun aandeel nog te weinig informatie bekend. Het onderzoek naar hen gaat wel door.

De andere verdachten krijgen maandag een dagvaarding, meestal wegens openlijke geweldpleging. Er zijn drie zittingsdagen uitgetrokken. De laatste is bestemd voor de minderjarige verdachten en is niet openbaar.

Verhalen

Justitie wil tijdens de zittingen ook proberen de schade die is aangericht op de daders te verhalen. Er moet dan wel een duidelijke relatie zijn tussen de geleden schade en de verdachte, aldus het OM.

Het onderzoek naar de rellen is nog in volle gang. De politie verwacht op basis van de grote hoeveelheid filmpjes, foto's en getuigen dat er nog veel meer aanhoudingen volgen.

Aangiftes

Bij de politie zijn nu 50 aangiftes binnengekomen na de Facebook-rellen in het Groningse Haren in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het gaat onder meer om mishandeling, vernieling, diefstal en openbare geweldpleging. Dat meldde de politie maandag laat in de middag.

Een team van 25 rechercheurs doet onderzoek naar de rellen. Veel foto's en filmpjes, door de politie zelf gemaakt of door het publiek ter beschikking gesteld, worden geanalyseerd. Er komt nog steeds beeldmateriaal binnen. Ook getuigen melden zich.

De politie roept mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan de vernielingen, plunderingen en geweldpleging op om zich aan te geven.

Het rechercheteam heeft inmiddels gesproken met mensen die informatie hebben over de relschoppers. De politie tilt vooral zwaar aan de ernstige mishandeling van een 84-jarige man, die in zijn keuken met een stoeptegel tegen de grond werd geslagen.

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de Facebook-rellen. In de uitzending worden ook beelden van de rellen en de plunderingen vertoond.

Cohen

Voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen gaat de commissie leiden die onderzoek doet naar de rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag in Haren en wat de rol van de Groningse gemeente is geweest. Dat meldde de gemeente maandag.

Burgemeester Rob Bats van Haren, politie en justitie hopen met ''een grondige evaluatie'' herhaling ''van een nieuw fenomeen'' te voorkomen.

Ravage in Haren

Groningse studenten maken met viooltjes de letter X op de plek waar het Project-X-feest in Haren uit de hand liep. © ANP
Groningse studenten maken met viooltjes de letter X op de plek waar het Project-X-feest in Haren uit de hand liep. © ANP
© ANP
Haren - Project X Haren loopt op dit moment uit de hand. Pelotons ME zijn ingezet en zullen iedereen uit Haren verwijderen. Dit verloopt niet zonder slag of stoot. Tussen 20.00 en 20.30 zijn er 3 treinen gestopt op station Haren, waarin totaal ongeveer 2000 feestgangers zaten. Deze zijn allemaal richting het centrum gegaan, waar nu rellen zijn uitgebroken. Er wordt op dit moment met flessen en dranghekken naar de politie gegooid. De complete situatie is uit de hand gelopen. © NU.nl/Dennis Venema
© ANP
De politie roept relschoppers die aanwezig waren in Haren om zich te melden. Dinsdagavond werd al een vijftal foto's getoond waarop de gezichten onherkenbaar waren gemaakt. ''Een laatste waarschuwing aan hen die betrokken zijn geweest bij de gewelddadigheden'', zegt een woordvoerder van de politie. © ANP
© ANP
HAREN - Project x Haren is totaal uit de hand gelopen. Relschoppers hebben een chaos veroorzaakt en zeer ernstige vernielingen aangericht. Hier plunderen een aantal stumpers de Albert Heijn en nemen grote hoeveelheden tabak mee. Enkele relschoppers zijn verder de AH binnen getreden. © NU.nl/Jeffrey Neijenhuis
De Stationsweg in Haren vormt op vrijdag 21 september het decor van een facebookfeest. Om op alles voorbereid te zijn wordt de straat afgesloten en ligt er een noodverordening klaar. © NU.nl/Dimitri Janowitz