AMSTERDAM - De Vijzelgracht in het centrum van Amsterdam is maandag uit voorzorg afgezet vanwege dreigende verzakkingen. Oorzaak is een lekkende boor van de Noord-Zuidlijn.

Dat meldt AT5 maandag.

De kop van tunnelboor Victoria lekt spoelingswater, dat in het station aan de Vijzelgracht terecht komt. Het mogelijke drukverlies dat hierbij kan optreden, kan wellicht leiden tot plaatselijke verzakkingen.

Aan het eind van de middag was de situatie stabiel en de lekkage iets afgenomen. Het probleem is echter nog niet verholpen, aldus de zegsman.

Een groot gedeelte van de Vijzelgracht is door de politie afgesloten, waardoor auto's, trams en fietsers moeten omrijden.

De boorspoeling wordt door de opgetrommelde brandweer weggepompt. Het is nog niet bekend hoe lang de afsluiting van kracht blijft.

Station

Onder de Vijzelgracht komt een station voor de nieuwe Noord-Zuidlijn, de metrolijn die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden.

Door lekkages in de bouwput aan de Vijzelgracht verzakten in 2008 tot twee keer toe panden en moesten bewoners hun huis uit.