VLISSINGEN - De fosforfabriek Thermphos in Vlissingen vraagt uitstel van betaling aan. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Thermphos was vaak in het nieuws omdat de veiligheid in het geding was. In mei 2009 kwamen twee werknemers om door een ongeval in de fabriek.

Sindsdien wezen diverse onderzoeken uit dat het met de veiligheid nog steeds niet goed gesteld is.

Directeur Rob de Ruiter benadrukte op een persconferentie dat er geen sprake is van een faillissement. Volgens hem heeft Thermphos last van fosfor uit Kazachstan dat op de markt wordt gedumpt.

De directeur zei dat de salarissen nog steeds worden doorbetaald. Het personeel reageerde volgens De Ruiter geschrokken op de mededeling. Bij een van de grootste fosforproducenten van de wereld werken ongeveer 450 mensen.

Opgeschort

Cao-overleg met de bonden werd eerder deze maand opgeschort, omdat Thermphos duidelijk maakte loonstijgingen niet te kunnen betalen.

Het bedrijf hoopt met de aanstelling van de curatoren de financiële zaken zo snel mogelijk weer op orde te hebben.

De ambitie van het bedrijf is om in 2020 volledig te draaien op niet-natuurlijk grondstoffen, met name fosfaat uit bijvoorbeeld afval. ''Ik geloof nog steeds in deze plannen’’, zei De Ruiter maandag.

Het bedrijf praat al enige tijd met banken en investeerders om meer financiële zekerheid te krijgen.

FNV

FNV Bondgenoten had niet zien aankomen dat de situatie bij fosforfabriek Thermphos zo ernstig was dat er uitstel van betaling moest worden aangevraagd. ''Dit komt hard aan’’, zei bestuurster Liliane Schoone maandag.

De bestuurster wist dat het slecht ging. Eerder deze maand hoorde ze bij cao-onderhandelingen dat Thermphos geen geld had om ''iets aan de koopkracht van de werknemers te doen.

Maar ik maak me nog geen zorgen om betalingen van salarissen. Dat de rechtbank uitstel verleent, betekent dat er perspectief is om een faillissement te voorkomen.’’